Ved første øjekast kan mursejleren ligne en svale. Kigger man nærmere er dens vinger længere, og den glider gennem luften i store buer med skiftevis lynhurtige vingeslag og glideflugt.

Mursejleren er den ultimative flyver: Fra den første gang forlader reden kan den flyve rundt på den danske sommerhimmel og fange insekter, drikke regndråber i luften, sove, trække til sit vinterkvarter i Afrika, vende tilbage til Danmark, finde en partner og parre sig – uden én eneste gang at lande på jorden.

Lander den, kan den have store problemer, for dens små, svage ben gør det umuligt at lette fra jorden.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Mursejleren er en almindelig ynglefugl i særligt de større byer som København. Den ses også i mindre byer på Sjælland og i Nordøstjylland, men er fåtallig i Vestjylland.

Mursejleren kan yngle i klipperevner, huller i træer og på høje etageejendomme under taget. Den flyver til Afrika over vinteren og kommer til Danmark hen i maj, hvor den bliver til slutningen af juli-september.

Hvis du vil se en mursejler sove, skal du kigge mod himlen, da den har for korte ben til at sidde på grene eller gå på jorden og derfor sover i luften.