Rød skovmyre bygger imponerende myretuer op til over en meters højde, og flere meters omkreds. Under jorden fylder tuen endnu mere.
Tuen bygges af grannåle, småkviste og græsstrå på en træstub.

Det ligner, at tuen har stråtag, og det holder regnen ude. Når det er koldt, lukkes tuens overflade. I varmt vejr åbner myrerne tuen op, så der kan luftes ud.

Tuer forbindes med hinanden via ”myreveje”. Sammen kan myre-samfundene dække et større skovområde. I tuen er én eller flere dronninger, hvis eneste opgave er at lægge æg. De mange tusinde arbejdsmyrer laver alt andet.

Vingede hanner udvikles kun fra ubefrugtede æg. Sammen med nye dronninger flyver de bort fra tuen.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Den røde skovmyre er meget tilpasningsdygtig, og derfor kan man finde den i næsten alle egne af Danmark. Den lægger rede i skovbrynet eller i spredt træbevoksede områder. Den er glad for nåleskoven eller blandingsskove eller tætbevoksede moser, klitområder eller heder.

Den kan træffes fra det tidlige forår, hvor den ofte kan ses samles på redens top for at varme sig. Man kan måske endda være heldig at se dronningen i klumpen af arbejdere. I løbet af efteråret graver myren sig dybere ned i reden og gemmer sig dybt under reden om vinteren.

En stor myretue kan rumme op til 100.000 myrer og 100 dronninger.