I foråret dækkes skovbunden af hvide tæpper af blomstrende anemoner. Jordstænglerne sender skud op med blade og hvide blomster: Solen skal udnyttes, før træernes blade springer ud og tager lyset.

Samme blomst har både han-kønsdele med blomsterstøv og hun-kønsdele med støvfang. Anemonens han- og hun-dele er ikke klar samtidig, så den undgår selv-bestøvning.

Forårets første bier bærer blomsterstøv med til andre anemone-blomster. Frugten er en lille grøn nød med et olieholdigt vedhæng. Vedhænget er myrerne vilde med. De slæber hele nødden med sig, og spreder den hvide anemone til nye levesteder.

Anemonen er giftig, men rådyr kan tåle dem.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Den hvide anemone er en forårsblomst, og hvert forår, før træerne springer ud, skyder jordstænglen anemoneblomster og blade op over jorden. Når træerne er sprunget ud, forsvinder anemonerne i takt med lysets forsvunden fra skovbunden, og i midt-sommer, er anemonebladene visnet.

Den hvide anemone er dog en flerårig urt, så jordstænglen lever videre under jorden og gør klar til at skyde nye blomster op til næste forår.

Den hvide anemone kan findes i skove og krat og er almindelig i hele Danmark – ud over Nordjylland og Vestjylland.