Hvad har du lært i skolen i dag? Hvis forældre spørger deres børn, er der en stor sandsynlighed for, at de har hørt om klima, forurening, plastik, rydning af regnskov og meget mere.

Til gengæld er der stor sandsynlighed for, at de ikke har hørt de mest fantastiske fortællinger, som gemmer sig lige uden for døren i den danske natur.

Det er fortællinger om danske sommerfugle, der flyver til Afrika om efteråret og om stivfrosne edderkoppeunger fem kilometer oppe i luften. Det er små eventyr om livet. Historier, som man ikke glemmer, når man først én gang har hørt dem.

Med støtte fra Nordea-fonden vil Naturhistorisk Museum og Danmarks Naturfredningsforening sætte spotlight på de allersejeste arter i Danmarks natur. Målet er at vække børns begejstring for den natur, der omgiver dem, og få flere børn ud og opleve naturen.

Vision

Visionen med 99 arter at se, før du bliver voksen er at udvælge og formidle 99 arter i den danske natur, som alle børn og unge uden problemer vil kunne lære at kende. Disse 99 arter skal udgøre den pædagogiske rygrad i fortællingen om dansk natur.

Kendskab til Danmarks natur giver glæde, store oplevelser og livskvalitet. Men mens natur er et bredt begreb, er de enkelte arter konkrete og derfor lettere at skabe en relation til. En stær er en stær, og stæren fortæller en mængde historier om stankelbenslarver, redekasser og ikke mindst en sangstemme, som udmærker sig ved at kunne imitere regnspover, strandskade og mobiltelefoner. Og den synger for dig den første dag i marts, og du synger om den, når du er barn. Den er nemlig åh, så fornøjet.

Om projekt 99 arter

  • Projektet er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening og er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner.
  • Projektet skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen – og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude.
  • Har du spørgsmål? Kontakt 99arter-projektleder Thomas Neumann på tlf: 30233770