Mirabel lyser op med sine hvide blomster i det tidlige forår og giver nektar til de tidlige bier. Om sommeren er de røde eller gule frugter sjove at spise og gode til syltetøj.

Men træet sætter frugter for at få spredt efterkommere: Mirabel er tilpasset de store vilde dyr, der levede i Europa, før menneskene kom hertil.

Vildheste, elefanter og næsehorn er glade for stenfrugter, og når stenene ryger ud igen i den anden ende, kan nye træer spire i landskabet. I dag er de fleste store dyr væk, men ræv og grævling spiser stadig mirabeller og spreder stenene.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Mirabel findes overalt i Danmark, særligt omkring bebyggelser. Den er nøjsom med hensyn til jordbund, da den ikke tåler vandlidende jorde og derfor trives bedst, hvor jorden er veldrænet som fx sand eller grusjorde. Mirabel spredes af fugle og findes derfor forvildet i fx skovbryn, krat, ved havehegn, markhegn, overdrev og gamle brakmarker.

Mirabel er særligt almindeligt i Østdanmark. Den blomstrer i marts-april og løvspring i løbet af april eller først i maj. I juli-september er den i sæson.