Stor gedehams er vores største hveps. Hvepsene er en stor gruppe insekter, beslægtet med myrer og bier. De gule og sorte hvepse, som kan stikke mennesker, tilhører familien gedehamse.

Mange små arter gedehamse spiser lidt af hvert – også vores mad, når vi spiser udendørs, men arten stor gedehams er et specialiseret rovdyr, der spiser andre insekter. Den jager både nat og dag, kan fange selv store natsommerfugle, og spiser mindre gedehams-arter.

Larverne fodres med tygget bytte, og udskiller så en klar væske, som de voksne gedehamse lever af. Dronningen bygger hvepseboet af papir, som hun laver af træ-fibre og spyt.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Den store gedehams er ret almindelig i Danmark dog ikke synderligt i det vestlige og nordlige Jylland. Den er registreret på næsten alle større danske øer ud over Bornholm.

Den trives bedst i gammel løvskov og hule træer. Den kan også ses i udhuse og hulrum i vægge, og så kan den også finde på at bygge bo i fuglekasser.

Der er sæson for den store gedehams fra dronningen vågner af vinterdvale i foråret til efteråret. Fra cirka slut april til start november. Den store gedehams er aktiv om natten og tiltrækkes af lys.