Den syvplettede mariehøne kender alle, men få tænker på, at den er en bille. Vi ber' den om at skaffe godt vejr. Dækvingernes mønster er velkendt – rød med syv sorte pletter. De sort-røde advarselsfarver er en del af forsvarssystemet.

Har man den i hånden, er reaktionen ofte: ”Ad! Den tissede på mig!” Faktisk kommer væsken, fordi mariehønen refleks-bløder fra knæene og udskiller et ubehageligt ildelugtende sekret.

Larven beholder sin langstrakte form gennem 5-7 hudskifter, før den forpupper sig og får den hvælvede mariehøne-form. Mariehønsene er både som larver og voksne effektive bladlus-ædere og bruges til biologisk bekæmpelse af skadedyr.

Hvor og hvornår kan du møde mig

Den syvplettede mariehøne er meget udbredt i Danmark og findes overalt, hvor der er bladlus. Den kan leve i de fleste naturtyper; marker, enge, skovbryn, levende hegn og marskel.

Den kan også træffes i haver og parker. Man kan træffe den stort set hele året. Hvis der er en stor mængde bladlus et år, stiger bestanddelen af mariehøns også, og de drager mod stranden, hvor de kan genere badegæster.